Vierdewereldland

Op school leerde ik dat er Derdewereldlanden zijn. Dat zijn landen waar armoede heerst en waar corruptie volkssport nummer 1 is. Kortom: Alle landen in Afrika. Wij leven zelf in een Eerstewereldland want wij hebben geen armoede en corruptie. Dan zijn er nog Tweedewereldlanden waar je opvallend weinig meer van hoort. Geen idee.

Oekraïne (of is het dé Oekraïne?) is overduidelijk een Tweedewereldland net als Griekenland en Portugal toch? Het woord Mensenrechten bijvoorbeeld staat nog niet zo lang in hun woordenboek.

Nu zijn er de Panamapapers en het referendum over Oekraïne. Westerse landen blijken Derdewereldlanden en Griekenland doet het zo slecht nog niet. Oekraïne (of is het dé Oekraïne?) is een complex land. Armoede, corruptie, wanhoop, vechtpartijen in het parlement, oorlog. Niet een land dat je graag wil inlijven in het gëolied systeem dat Europa heet.

Europa. Wacht even, wat is dat eigenlijk? Een verzameling landen waar beschaving heerst. Niet alle landen horen erbij. Want Europa is een gedachte. Gebaseerd op economie. Niet op cultuur of gevoel. Maar als je geld hebt sluis je het weg. Dat is geen beschaving. Er is ook armoede. Bijvoorbeeld in Spanje. PSV-supporters weten daar alles van. En in ons eigen land; materiële én geestelijke armoede. Zet de tv maar eens aan.

Zijn de schoolboekjes al aangepast? Ik ben de weg kwijt. Ooit voelde ik mij superieur in mijn Eerstewereldland maar sinds ik in Afrika ben geweest weet ik wel beter. De Derde Wereld… Ik hoop van harte dat ergens nog een Vierde is.

 

20150202-oekraine-vlag

1 reactie

  1. mam says:

    een goeie hoor

    Reply

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*