Presentatietraining

Je ziet ze wel eens voor een groep staan, die mannen en vrouwen die staan te presenteren met een gemak waarvan jij alleen maar kunt dromen. Hoe doen ze dat? Wat is hun geheim?

Over presenteren en speechen zijn veel boeken geschreven maar een geheim is er niet. Wat voor presenteren geldt, geldt ook voor diëten; even een kuurtje helpt niet. Het is een kronkelweg die je moet bewandelen met steile stukken en prachtige vergezichten. En met vallen en opstaan. En met wat discipline. Maar het liefst nog met genoeg plezier en humor.

Er bestaan natuurtalenten die voor een groep gaan staan en heel boeiend kunnen presenteren. Maar die zijn zeldzaam. Veel sprekers zijn dagelijks bezig om hun skills te vergroten en hebben vaak een lange zoektocht achter zich. Ook zij vroegen zich af: Welke stijl past bij mij? Wat is mijn doelgroep? En wat als de groep van samenstelling is veranderd? Hoe ga ik om met technische hulpmiddelen? Wanneer weet ik dat mijn boodschap overkomt? En voor sommigen de allerbelangrijkste vraag: Waar laat ik mijn handen?

En als je dan aan alles hebt gedacht overvallen je de zenuwen. Waar komen die nou weer vandaan? En hoe krijg je ze onder controle?

Marcel Harmsen is cabaretier en spreker en schrijft (humorvolle) speeches voor CEO’s van verschillende organisaties. Hij is lid van Toastmasters International en bereikte de Europese finale van de Humorous Speech Contest in 2015 en won de Nederlandse finale in 2017. Daarnaast geeft hij workshops op het gebied van humor (Nederlands en Engels), over hoe je cabaretier kunt worden en blijven (scholieren) en geeft hij trainingen over presenteren (oa Generali). Zijn theaterachtergrond waaronder 1 jaar Toneelschool Maastricht maar met name zijn ervaringen uit de praktijk komen daarbij goed van pas.

Bij Ontspannen Presenteren met Impact ga ik in op de vragen die de deelnemers hebben. Vaak zijn die vragen praktisch van aard zoals: Hoe krijg ik mijn zenuwen onder controle, waar laat ik mijn handen, zijn er presentatietrucs, wat zijn de regels voor het gebruik van powerpoint en hoe kan ik mij het beste voorbereiden.

Ik heb een eigen model: Het SALTY-Flower model waarbij de letters staan voor Skills, Audience, Location, Topic en You. Deze vijf begrippen leiden tot alle aspecten die belangrijk zijn voor een impactvolle presentatie. Hoe sta jij op het podium, wat verwacht het publiek en wat is de voorkennis, in wat voor ruimte sta je en met welke technische voorzieningen, wanneer is de presentatie voor jou geslaagd en wat laat je zien van jezelf.

En daarnaast gaan we ook bezig met ademhaling, blikrichting, powerpoint vs flip-over, storytelling en het gebruik van verschillende microfoons. En er mag worden gelachen.

Meer informatie? Neem contact met mij op.

Neem contact op