Eindejaarscarnaval

De Goedheiligman is weer in het land! Ten onrechte kan met deze naamstitel de indruk worden gewekt dat wat heilig is ook goed is, (‘goed’ en ‘schijn’ worden vaak met elkaar verward), maar deze man is boven alle twijfel verheven, niet in de laatste plaats omdat het een fantasiefiguur is. Onze Sint heeft het beste voor met de mensheid, in elk geval met de kinderen, al is zijn verhouding ten opzichte van vrouwen me nooit helemaal duidelijk geworden. Kerels in een jurk vind ik altijd een beetje verdacht. Niettemin heb ik nooit eerder een klacht over deze man ontvangen.

Toch is het niet deze bemijterde relibaardmans die de gemoederen bezighoudt. De pijlen van onbegrip worden gericht op zijn assistenten die Pieten worden genoemd. En omdat ik snap hoe gevoelig dit ligt, wil ik graag een oplossing bieden.

Het heeft enorme voordelen om het Sinterklaasfeest te beschouwen als eindejaarscarnaval. Maatschappelijke rollen worden tijdens carnaval omgedraaid en dat zou betekenen dat Sint Nicolaas slechts tijdelijk de baas is en dat legitimeert het opvoeren van een horde malle-zwarte-pieten-met-een-afstand-tot-de-arbeidsmarkt want die hebben in het normale leven gewoon weer hun vertrouwde maatschappelijke positie.

Omdat carnaval met name bedoeld is om de vastenperiode te introduceren met ruimte voor bezinning, vindt ook na 5 december een inkeerperiode plaats waarin we ons collectief bezinnen op misstanden zoals slavernij, kindermishandeling en ongelijkheid. Om ten slotte met kerst de vrede te vieren. Wat een uitgelezen kans! De uitdaging wordt om de bezinningsperiode weer in oude glorie te herstellen, te beginnen met het vasten na de carnaval. Het zal met name een opgave worden om de Brabanders daar in mee te krijgen. Die zien carnaval puur als excuus om nóg meer alcohol in te nemen dan gewoon en nóg meer seks te hebben met onbekenden zonder zich te storen aan een cultureel-historisch-religieuze context.

De beroemde filosofe Pippi L. sprak ooit: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.” Laten we het Sinterklaasfeest dus beschouwen als eindejaarscarnaval. Omdat we het nog nooit zo hebben gedaan.

 

Geen reacties geplaatst

Plaats als eerste een reactie!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*