Een grotere spiegel

Zou het niet zo kunnen zijn dat sommige landen veel meer gebaat zijn bij een dictatoriaal leider dan andere landen?

Zou het niet zo kunnen zijn dat Bashar al-Assad, net als Saddam Hussein en Moammar al-Khadaffi een verdeeld land alleen bij elkaar kunnen houden met middelen als repressie en controle?

Zou het niet zo kunnen zijn dat voor andere gemeenschappen democratie (nog) helemaal niet de beste oplossing is?

Zou het niet zo kunnen zijn dat het organiseren van stammen, groeperingen, religieuze groepen, politieke facties en volkeren zonder land een geheel andere benadering nodig heeft dan wat wij in het westen als normaal beschouwen?

Zou het niet zo kunnen zijn dat het Westen weer in de valkuil trapt van het uitgelokte geweld en alleen maar brandstof geven aan de haat van jongeren zonder perspectief?

Zou het niet zo kunnen zijn dat de balans van de welvaart in de wereld is doorgeslagen naar één kant?

Zou het niet zo kunnen zijn dat we ons eigen politieke systeem als norm beschouwen waardoor er geen ruimte blijft voor een ander perspectief?

Zouden we niet eens moeten bezig zijn met de vraag waarom jonge mannen zichzelf opofferen voor een zaak die wij niet begrijpen, in plaats van te denken in termen van onbegrip en vergelding?

Zou het niet zo kunnen zijn dat we de wereld veiliger maken als we als uitgangspunt nemen dat we allemaal verschillend zijn en dat gelijkheid nooit niet nergens bestaat?

Zou het niet eens tijd worden om een grotere spiegel te kopen?

images

 

 

 

1 reactie

  1. mam says:

    ja, in feite is het wel zo.

    Reply

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*